Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

ΚΑΝΕ ΤΟ ΚΑΛΟ...ΕΙΝΑΙ ΜΕΤΑΔΟΤΙΚΟ!!!


Παγκοσμια ημερα καλοσυνης σημερα και... λειπει ο Μαρτης απο τη Σαρακοστη;

Σαν πρωτη σκεψη για να ειμαι ειλικρινης ηθελα να γκρινιαξω! Να γκρινιαξω για τις ανουσιες παγκοσμιες ημερες, για την κακια και το μισος που ξεπηδανε απο παντου και μας εχουν κυκλωσει, για τον κακο μας εαυτο, την κακη μας παιδεια... τον κακο μας το φλαρο γενικοτερα!

Ομως, ευτυχως, αλλαξα γνωμη. Αιτια ενα ασημαντο περιστατικο, που δεν αξιζει να αναφερθει εδω, ομως με εβαλε σε σκεψεις. Κι ετσι προεκυψε η αναρτηση και ο τιτλος της. Ενα κραμα δυο γνωστων σε ολους εκφρασεων... "κανε το καλο και ριχτο στο γιαλο" και "χαμογελατε, ειναι μεταδοτικο".

Σκεφτηκα λοιπον,  οτι πραγματι το χαμογελο και η καλη διαθεση ειναι μεταδοτικα. Γιατι να μην ειναι και η καλοσυνη το ιδιο; Αναλογισου το λιγακι, φιλε που με διαβαζεις. Ενας ανθρωπος που στην καθημερινοτητα του, ειδικα στην μιζερη εποχη που ζουμε, βλεπει γυρω του κατηφια και καχυποψια, αν του τυχει καποιος να του φερθει με καλοσυνη, αρχικα θα ξαφνιαστει ευχαριστα! Στη συνεχεια, δυο τινα υπαρχουν. Η θα προσπερασει το συμβαν και θα επιστρεψει στη μιζερη πραγματικοτητα και στα νευρα η θα ανεβει για λιγο η διαθεση του και στην καλυτερη των περιπτωσεων θα κανει και αυτος με τη σειρα του κατι ευγενικο. Βεβαια, αυτο θα ειναι μαλλον παροδικη αντιδραση, αφου αργα η γρηγορα θα βρεθει παλι αντιμετωπος με τις ιδιες συνθηκες.

Απο την αλλη, ας παρουμε την περιπτωση ενος ανθρωπου που συχνα πυκνα γινεται δεκτης η μαρτυρας μιας καλης συμπεριφορας, μιας ευγενικης χειρονομιας, ενος χαμογελου. Νομοτελειακα, εστω κι αν ο ιδιος δεν ειναι αυτης της φιλοσοφιας, εστω κι αν τον ξενισει, εστω κι απο ντροπη μονο, θα αναγκαστει να συμπεριφερθει κι ο ιδιος ευγενικα. Κι υστερα, ισως αντιληφθει πως ετσι νιωθει καλυτερα. Ισως η ψυχη του ευφρανθει. Ισως αυτη η αλλαγη στη σταση του να μετατραπει απο παροδικη σε μονιμη κι ετσι απο το πουθενα, να γινει ο ιδιος φορεας του μικροβιου της καλοσυνης.

Πες μου αληθεια, αναμεσα στις δυο περιπτωσεις, ποιος εχει περισσοτερες πιθανοτητες να αλλαξει τη ζωη του προς το καλυτερο, να προσεγγισει την εσωτερικη του ροπη για το καλο και τελικα, να γινει λιγο πιο ευτυχισμενος;

Σκεψου το, την επομενη φορα που θα σου δοθει η ευκαιρια να κανεις κατι γλυκο για εναν ανθρωπο... το ελαχιστο... να του δωσεις ενα εισιτηριο οταν το περιπτερο δεν εχει, να του κρατησεις ανοικτη την πορτα να περασει, να του χαρισεις ενα σου χαμογελο... Ισως να εισαι εσυ ο πρωτος κρικος σε αυτη την αλυσιδα και να μεταδοσεις τη θετικη σου ενεργεια, να την ταξιδεψεις οσο πιο μακρια γινεται, με μια τοσο μικρη και ανωδυνη κινηση!

Θυμησου το μοτο μας. " Η καλοσυνη σαν σταση ζωης δεν ειναι ουτοπια, ειναι επανασταση!"

Κανε το καλο.... ειναι μεταδοτικο!!!

10 σχόλια:

  1. Όμορφη η προτροπή της καλοσύνης!Κι η καλοσύνη μεταδίδει αυτόματα το χαμόγελο μέσα μας!Απλές καθημερινές στιγμές αγάπης δεν έχουν ανάγκη ανάμνησης καμιάς παγκόσμιας ημέρας!Σ' αυτές τις μέρες είμαι αντίθετος κι η καλοσύνη είναι ανάγκη να γιορτάζει κάθε μέρα με τις πράξεις μας!Έσκισε το κείμενό σου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μαζί σου! Είναι μεταδοτική και είναι το όπλο μας στις δυνάμεις του κακού που μας περιβάλλει. Είναι στάση ζωής και υπέρτατο χρέος για όλους μας.
    Εξαιρετική ανάρτηση Χριστίνα μου! Είθε να πέσει μια πανανθρώπινη πανδημία καλοσύνης!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. κάνε το καλο΄..και ρίξτο στο γυαλό.. οι παγκόσμιες μέρες... χμ.. δεν είναι όλες ωφέλημες... αλλά μας θυμίζουν κάποια πράγματα...
    καλό Σαβ/κο! ευχαριστώ που τα λέμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @νικος
    Κι εγω δεν τις πολυπαω, αλλ ειναι μια ευκαιρια να θυμηθουμε εστω βασικα, βασικοτατα πραγματα! Ευχαριστω πολυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @μαρια κανελλακη
    Μια τετοια πανδημια θα ηταν πραγματικη επανασταση! Φιλακια πολλα Μαριω μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @λαμπρινη τ.
    Ακριβως εκει στεκομαι κι εγω! Στην υπενθυμιση οσων πραγματικα αξιζουν!
    Φιλια και καλωσορισες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή