Πέμπτη, 4 Σεπτεμβρίου 2014

ΝΟΜΠΕΛ ΘΕΛΗΣΗΣ

Καλησπερα καλοι μου διαδικτυακοί φίλοι!
Σήμερα, κόντρα στη μιζέρια, θα διαβάσουμε μια άκρως χαρμόσυνη είδηση, από αυτές που πρέπει να μας αφυπνίζουν, να μας προβληματίζουν και να λειτουργούν ως φωτεινά παραδείγματα! Γιατί όταν η διαφορετικότητα γίνεται δύναμη και το όνειρο αγάπη, όλα είναι εφικτά!

Αντιγράφω από Λυγερή :


alt
Η 20χρονη Αλεξάνδρα με κινητικά προβλήματα και «Νόμπελ» θέλησης
Μόνο 20 χρονών και να έχεις κατακτήσει ένα εισιτήριο σε Παγκόσμιο Συνέδριο με δασκάλους 23 Νομπελίστες! Δεν είναι και λίγο.
Όταν μάλιστα εκεί πας γιατί μελετάς αυτό το μυστηριώδες όργανο, τον εγκέφαλο, που σου δημιουργεί κινητικές δυσκολίες από τότε που γεννήθηκες και επιπλέον ζεις σε μια χώρα που μόλις τώρα μαθαίνει πώς να συμπεριφέρεται απέναντι στο διαφορετικό.
Η Αλεξάνδρα Τζιλιβάκη είναι φοιτήτρια στο 3ο έτος, του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, προπτυχιακή ερευνήτρια του ΙΤΕ, και αυτά είναι 2 από τα πιο μεγάλα της όνειρα που πραγματοποίησε.
Το τρίτο είναι η φοιτητική ζωή! «Να ζω μόνη μου, ανεξάρτητη, να κάνω πάρτι μέχρι τις 5 τα ξημερώματα για να γιορτάσω την επιτυχία μου, να ακούω τα παράπονα των γειτόνων για τη μουσική που παίζει κάπως δυνατά και να μην αγχώνομαι μήπως ξυπνήσουν οι γονείς μου.»
Την άλλη μέρα, βέβαια, και πάλι στο διάβασμα και στο πρόγραμμα της.
Οι επιτυχίες της δεν σταματούν εκεί.
Μόλις 500 νέοι επιστήμονες από όλο τον κόσμο και μόλις 5 Έλληνες επιλέχτηκαν για το Παγκόσμιο Συνέδριο «The Lindau Nobel Laureates Meeting» που θα διεξαχθεί στις 29 Ιουνίου με 4 Ιουλίου στη Γερμανία με θέμα Ιατρική και Φυσιολογία με ομιλητές 23 κατόχους Νόμπελ!
Είναι από τις νεαρότερες παρουσίες στο Συνέδριο και με την διάκριση της κάνει περήφανους την ίδια και τους καθηγητές της και προβάλλει με τις ικανότητες της το Πανεπιστημιακό Ίδρυμα της Κρήτης.
Η Επιστήμη, ο Θεός και τα όνειρα.
Μια ηρωίδα της ζωής, γεννημένη νικήτρια.
Μια δυναμική προσωπικότητα που θέτει στόχους και τους κατακτά, παρά τα εμπόδια.
Ή αλλιώς, ένας Homo Sapiens, που δικαιώνει την επίπονη και μακραίωνη ιστορία της εξέλιξης των δις και τρις και ίσως παραπάνω μικροσκοπικών κυττάρων που είναι συνολικά ο άνθρωπος.
«Αυτό, όμως, που θέλω να τονίσω -γιατί ο καθένας θα σκεφτόταν, ουάου, το κοριτσάκι στο καροτσάκι τα κατάφερε, είναι μια καλή φοιτήτρια, ναι, ναι προχωράει, αριστεύει από μικρή, ΟΧΙ, δεν είναι αυτό, ο στόχος μου δεν είναι αυτός, αυτό ήτανε και ο προβληματισμός μου για αυτή την συνέντευξη, ότι θέλω να αποδείξω κάτι άλλο, να αποδείξω ότι δεν είναι το καρότσι που το κάνει ξεχωριστό, αυτό είναι ένα δικό μου θέμα, είναι ένα θέμα των γονιών μου.»
«Δεν είναι αυτό, στη θέση τη δική μου και σε καλύτερη θέση ακόμα-προφανώς, η κορυφή είναι ψηλά- θα μπορούσε να είναι οποιοσδήποτε Έλληνας ερευνητής, ηλικίας 20 χρονών.»
«Απλά, στην Ελλάδα, υπάρχει αυτός ο φόβος ότι οι καιροί είναι δύσκολοι, ότι η Ελλάδα είναι σε κρίση, ότι όλα είναι στημένα, ότι ένα καλό μυαλό θα χαθεί ή αναγκαστικά θα φύγει απευθείας στο εξωτερικό, γιατί δεν μπορεί να κάνει τίποτα εδώ στην Ελλάδα, το οποίο είναι ένα ψέμα.»
«Ή υπάρχει η νοοτροπία του νεαρού Έλληνα, χωρίς να θέλω να κατηγορήσω, αυτός ο ωχαδελφισμός, ότι εντάξει, να πάρουμε ένα πτυχίο, να κάνουμε, μια δουλειά, ΟΧΙ, πιστεύω ότι ο κάθε άνθρωπος έχει μια κλίση κάπου.»
«Συνεπώς, μπορεί να φτάσει εκεί που ονειρεύεται.»
«Ούτε, ο οικονομικός λόγος, γιατί αν είσαι καλός θα πάρεις μια υποτροφία, όπως μπορεί ο καθένας να το κάνει.»
«Ας μην κουνάω τα πόδια μου, μετακινούμαι με το καρότσι, αυτή είναι η διαφορά.»
«Και κάθε τι που έχουμε και το θεωρούμε μειονέκτημα, για μένα απλά είναι μια ιδιαιτερότητα και τίποτα παραπάνω.»
«Γιατί αν ήμασταν και όλοι όμοιοι δε θα υπήρχε και νόημα στην κοινωνία μας.»
«Αυτό μας καθιστά ξεχωριστούς.»
«Αυτό το κάτι διαφορετικό που έχει ο καθένας, τα δικά σας μαλλιά είναι κόκκινα, τα δικά μου μαλλιά είναι καστανά, εντάξει, εγώ έχω και 4 ρόδες και προχωράω, ουσιαστικά αυτή είναι η διαφορά.»
«Τίποτα παραπάνω. Και μόνο αν το δούμε έτσι μπορούμε να προχωρήσουμε.»
«Η ζωή μας είναι ένας δρόμος, ο οποίος είναι , όμως μονόδρομος, μπορείς να προχωρήσεις μόνο μπροστά.»
«Μπορείς να προχωρήσεις μόνο μπροστά, δε μπορείς να πας πίσω.»
«Αλλά ούτε και να μείνεις στάσιμος. Οπότε, ουσιαστικά δεν έχεις άλλη επιλογή. Θα βρεις τρόπο να προχωρήσεις, αυτό είναι το μόνο σίγουρο.»
«Άρα, δεν έχει πισωγυρίσματα, δεν έχει φόβο, δεν έχει άγχος, έχει μόνο πάθος! Και ο Θεός ξέρει!»
Χρειάζεται κάπου να παίρνεις κουράγιο και η Αλεξάνδρα έχει βρει την πηγή.
«Βρίσκω κουράγιο στα όνειρα μου, αρνούμαι να πιστέψω, και δεν πρόκειται κανένας να με πείσει ότι πάνω στην γη υπάρχει έστω και ένας άνθρωπος, που δεν έχει έστω και ένα.» 
«Το όνειρο δεν είναι κάτι απαραίτητα μεγάλο, θέλω να πάρω το βραβείο Νόμπελ, θέλω να γίνω βασίλισσα, θέλω να γίνω εκατομμυριούχος, τα όνειρα μπορεί να είναι και «μικρά» και δε σημαίνει ότι τα «μικρά» όνειρα είναι μικρά.» 
«Κάθε άνθρωπος έχει μέσα του κάτι που να τον καίει, αλλιώς δεν είναι άνθρωπος, αλλιώς δεν ζει.» 
«Μικρό, μεσαίο, ή μεγάλο αυτό μας οπλίζει και μας δίνει τη δύναμη και προχωράμε. Όταν σταματάει κάποιος σημαίνει ότι τον κυριεύει ο φόβος του.»
«Δεν θα τα καταφέρω, οπότε ας κάτσω εδώ που είμαι.» 
«Όταν, βέβαια, το όνειρο μας δεν είναι υγιές τότε πάμε σε άλλα μονοπάτια, και βλέπουμε τον εγωισμό και τις ίντριγκες.» 
«Επιπλέον, αν κάποιος στα όνειρα του έχει μόνο την ικανοποίηση τη δικιά του, τότε η χαρά είναι μισή.» 
«Εγώ προσφέρω εθελοντικά στη Στέγη Ανηλίκων.»
«Πιστεύω ότι αυτό είναι ένα αλισβερίσι δύναμης.» 
«Γιατί εγώ βοηθάω το Δημήτρη μου, το παιδάκι μου, το αγγελάκι μου, 4 ώρες την εβδομάδα, στα μαθήματα του, όμως η αγάπη που παίρνω και η δύναμη που παίρνω κάθε φορά που μου φτιάχνει μια ζωγραφιά, δεν υπάρχουν λόγια να την εκφράσω.» 
«Με οργίζει όταν ακούω από πολλούς, έχω πολλά προβλήματα και δε μπορώ να προσφέρω, αυτό είναι ένα σχήμα οξύμωρο, διότι αν δεν βοηθήσεις εσύ που έχεις πρόβλημα κινητικό, ψυχολογικό, οικονομικό, οτιδήποτε, αν δεν βοηθήσεις εσύ που έχεις ανάγκη από βοήθεια, είτε οικονομική, είτε ψυχική, είτε πνευματική, είτε πρακτική, που ξέρεις πως είναι να έχεις ανάγκη από βοήθεια, τότε ποιος θα το κάνει;» 
«Αυτός που είναι βολεμένος; Δε θα μπει στην διαδικασία να το κάνει γιατί δεν έχει το συναίσθημα.»
Τα όνειρα για το μέλλον: «Να μου επιτρέψουν τα αγαπημένα μου νευρικά κύτταρα και ο αγαπημένος μου εγκέφαλος, που τόσο πολύ με εξιτάρει, να μου δώσουν το δικαίωμα να τα σκαλίσω λίγο παραπάνω, αν ο Θεός το επιτρέψει φυσικά και αν και οι δικές μου ικανότητες είναι αρκετές και επίσης, στην εφηβεία μου, είχα και εγώ ένα όνειρο ουτοπικό, αλλά κάθε πράξη είναι ουτοπία στην αρχή, να βοηθήσω και τους άλλους, δε θα σας πω περισσότερα ... Αυτά, αν το επιτρέψει ο Θεός, έτσι;»
Έτσι, Αλεξάνδρα, και μακάρι κάποτε να λύσεις όλα τα μυστήρια του εγκεφάλου και, κυρίως, αυτή τη μαγική ικανότητα κάποιων εγκεφάλων, όπως ο δικός σου, να μεταδίδουν φως.

Πηγή: www.newsitamea.gr


5 σχόλια:

 1. Να κάτι τέτοια διαβάζω και νιώθω τόσο άχρηστη και ανεπρόκοπη. Μπράβο στον κορίτσαρο!!!!!!!!!!!!! Φτου φτου φτου

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Δεν θα ξεχάσω κάτι που είπε σε συνέντευξη του ο Αλέξανδρος Ταξιλδάρης, αργυρός Παραολυμπιονίκης στην κολύμβηση: "το τελευταίο που με ενδιαφέρει είναι εάν περπατάω" και το εννοεί. Όταν μιλήσαμε μαζί του μας είπε ότι το να συνεχίσεις τη ζωή σου ως ανάπηρος δεν είναι κάτι ηρωικό "δύναμη ψυχής έχει και η μάνα που δουλεύει όλη μέρα για να μεγαλώσει τα παιδιά της". Από αυτά που άκουσα, συμπέρανα ότι διαθέτει τεράστια αποθέματα θέλησης για ζωή(τόσα που ίσως και να ήταν μονόδρομος το να επιλέξει να τη ζήσει στο έπακρο).
  Η αναπηρία είναι μεν μια δυσκολία, δεν είναι όμως και το τέλος της ζωής σου. Μπορείς να ζήσεις μια εξίσου γεμάτη ζωή και να διαπρέψεις σε όποιο κλάδο επιλέξεις να ακολουθήσεις.
  Γι' αυτό συγχαίρω την κοπέλα σαν άνθρωπο -ανεξαρτήτου ηλικίας, φύλου ή προβλημάτων υγείας. Σαν έναν άνθρωπο, σαν όλους τους άλλους, που πολεμάει σκληρά για τα όνειρα της. Σαν έναν άνθρωπο που κατάφερε να αγγίξει το όνειρο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. @χριστινα
  χριστινακι κανεις δεν ειναι αχρηστος, ολοι κανουμε ο,τι μπορουμε! Μπραβο της ! Φιλακια!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. @λιζα
  Λιζα μου ειναι πολυ βασικο το πως θα μεγαλωσει ενας ανθρωπος και ποση στηριξη θα λαβει απο την οικογενεια του.
  Περαν αυτου ομως, εχω αρχισει ειλικρινα να πιστευω οτι τελικα δεν ειναι τυχαιο το σε ποιον συμβαινουν αυτα τα πραγματα, ισως μονο σε οσους μπορουν να το αντεξουν και να το διαχειριστουν με τον καλυτερο τροπο!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Αυτές οι εξαιρέσεις στη ζωή θα υπάρχουν, για να μας θυμίζουν ότι υπάρχουν Άνθρωποι.Κι αυτό δε χρειάζεται να 'χουμε δύναμη ψυχής, αλλά απλά να κάνουμε αυτό το αυτονόητο απ' το οποίο πλαστήκαμε!Κανένα θέλω δε χρειάζομαι περισσότερο απ' όσα μπορώ να φτάσω για να παραμείνω άνθρωπος!Όλα τ' άλλα είναι μια απλή τροφή για επιβίωση!
  Πολύ ξεχωριστή κι ανθρώπινη δημοσίευση που ομολογουμένως αγνοούσα!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή